Amanoslar’da Yaşayan Memeliler

0
8

Amanos Dağları, Anadolu’nun güneyinde karacaların doğal yaşam alanı olarak öne çıkar. Türkiye’de nesli tehlike altında olan vaşak, yaban keçisi, yaban kedisi, su samuru gibi memeliler burada yaşamaktadır. Ayrıca, Mısır meyve yarasası, fare kulaklı küçük yarasa ve uzun ayaklı yarasa gibi nadir yarasa türlerine de ev sahipliği yapar. Türkiye’de ve Avrupa’da yalnızca Amanoslar’da yaşayan Acem köstebeği ve çizgili sırtlan, bölgedeki önemli memeli türleri arasında yer alır Sosyo-Ekonomik Yapı.

Deniz Kaplumbağalarının Cenneti İskenderun Körfezi ve Samandağ Kumsalı

Amanoslar’ın batısını sınırlayan İskenderun Körfezi, yeşil ve iribaş (caretta caretta) deniz kaplumbağalarının beslenme, üreme ve yumurtlama alanı olarak kritik öneme sahiptir. Körfezin güneyinde yer alan Asi Nehri Deltası ve Samandağ Kumsalı, her iki tür için uluslararası düzeyde öneme sahip doğal yumurtlama alanlarıdır.

Nadir Su Canlıları Balıklar ve Kaplumbağalar

Amanoslar’ın güney sınırında yer alan Asi Nehri, nadir ve özel bir sürüngene, Nil yumuşak kabuklu kaplumbağasına ev sahipliği yapar. Ayrıca dağlardaki akarsular, küresel ölçekte tehdit altında bulunan çöpçü balığı gibi içsu balığı türlerinin yaşam alanıdır.

Sualtı Zenginliği ve Egzotik Türler

İskenderun Körfezi, 30’dan fazla egzotik balık türü ile denizel biyolojik çeşitlilik açısından dikkat çeker. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, bölgedeki sualtı yaşamının dağlar kadar etkileyici olduğunu belirterek şu değerlendirmede bulunur:

“Amanoslar’ın denize ulaştığı kıyılar, Akdeniz foku için önemli bir yaşam alanıdır. Ayrıca burada şişeburun yunus, karkaryas köpekbalığı ve uzun balina gibi nadir türler de gözlemlenmektedir.”

Bölgedeki deniz ekosistemi, deniz çayırlarının doğal olarak bulunmaması nedeniyle Kızıldeniz göçmenlerinin etkisi altındadır. Bu durum, sualtı yaşamında özgün bir çeşitliliğe neden olmaktadır istanbul custom tours.

Akdeniz Foku ve Koruma Çalışmaları

Levant Doğa Koruma Derneği, Amanos kıyılarında yaşayan Akdeniz fokunu korumaya yönelik önemli çalışmalar yürütmektedir. Dernek, doğa dostu balıkçılarla iş birliği yaparak sürdürülebilir balıkçılığı teşvik eden bir kooperatif kurmuştur. Bu sayede hem foku tehdit eden faktörlerin azaltılması hem de balıkçılık faaliyetlerinin ekosistemle uyumlu hale getirilmesi hedeflenmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz